rondleiding overvecht

Rondleiding door Overvecht toont mooie en treurige geschiedenis

Wie een realistisch beeld krijgen van een stadsdeel of wijk kan het beste gaan wandelen. Een rondleiding door Overvecht-Zuid zorgt voor een goed beeld met levendige verhalen over de interessante, leuke en treurige plekken in deze ‘beroemde’ wijk. Ook besteedt historicus Simon de Wilde van Kwartetwinkel veel aandacht aan de geschiedenis. Zondag 1 december vindt de laatste wandeling van dit jaar plaats.

‘Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.’ Uit Bonita Avenue van Peter Buwalda. Geeft een vrij treurig beeld van Overvecht. Deze zin won in het verleden de Tzum-prijs voor mooiste literaire zin.

Dit citaat draag ik voor bij station Overvecht aan de groep die deze keer met mij mee loopt door Overvecht. Het is de derde groep die ik rondleid. Station Overvecht is een mooie plek om te starten want er zijn veel verhalen over te vertellen. Een verhaal is de glijbaan die internationaal in de spotlights stond.

rondleiding overvecht
De rondleiding door Overvecht start vanaf het station.

Verkeerde kant van het spoor

Ook vertel ik over het contrast tussen Tuindorp aan de ene zijde van het spoor en Overvecht aan de andere zij van het spoor. De jaren dertig woningen in Tuindorp zijn populair en dat zie je terug in de huizenprijzen. Je betaalt er al snel het dubbele per vierkante meter ten opzichte van Overvecht. Terwijl daar de tuinen groter zijn. Het ligt aan het imago. Helaas komt Overvecht vaker in het nieuws over schietpartijen of armoede, dan over het groene karakter van de wijk.

Terwijl ik dit vertel vult een van de leden uit de groep me aan. Hij is electoraal geograaf, bekend van de tv-uitzendingen rondom verkiezingen, en legt uit dat er qua stemgedrag ook een groot contrast is. Sterker nog; nergens in Utrecht is de scheidslijn zo duidelijk. Tuindorp kleurt tijdens verkiezingen GroenLinks en D66 terwijl in Overvecht de voorkeur uitgaat naar PVV en Denk. Dat is interessant om te weten en het vormt een goed startpunt voor de tour die in anderhalf uur langs verschillende plekken voert. Op verzoek van de groep vertel ik dit keer over alle treurigheid die ik ken. De groep struint heel Nederland af op zoek naar ’treurige plekken’. En dat blijkt best een hoop. Al constateren we tegelijkertijd dat de wijk in rap tempo veranderd, door de bouw van nieuwbouwwoningen en de renovatie van flats. Ten goede. “Misschien kun je hier binnenkort geen treurwandelingen meer maken”, merkt iemand op.

rondleiding overvecht
Muurschildering op een flat in Overvecht.

De eerdere twee wandelingen door de wijk benadrukten veel meer de grappige, opvallende en positieve kanten van de wijk. Al probeer ik dat verhaal altijd zo realistisch mogelijk te vertellen. De geschiedenis van de wijk komt daarbij aan bod, de ontstaansgeschiedenis van deze wederopbouwwijk, maar ook de problemen waar de buurt mee kampt, zoals criminaliteit en armoede. We wandelen ook nog even langs een muurschildering die onlangs is aangebracht op de gevel van een van de flats vlakbij winkelcentrum Overvecht. Overigens het grootste winkelgebied van Utrecht, op Hoog Cathrijne na. Ook een feit dat weinigen zullen kennen.

rondleiding overvecht
Nog een stop tijdens de rondleiding door Overvecht.

Rondleiding boeken

Wil jij ook een tour? De kosten bedragen 12,50 euro per persoon (inclusief Overvecht Kwartetspel). De wandeling gaat door Overvecht-zuid en duurt ongeveer 1,5 uur. Bij minder dan vier deelnemers gaat de tour niet door. Boeken? Stuur ons een bericht.  Bij genoeg animo lopen we zaterdag 1 december voor het laatst in 2019 door Overvecht. Voorjaar 2020 pakken we het wandelen weer op.