maker tijdvakken kwartetspel

Tien Tijdvakken Kwartet naar bijzondere collectie België

Het Openlucht Museum in Arnhem bezoek ik graag en herbergt onder meer een metacollectie ‘verzamelen’. In een gebouwtje liggen verschillende verzamelingen van verzamelaars. Denk aan een collectie suikerzakjes of een collectie kwartetspellen. Of die laatste er daadwerkelijk te bewonderen is, weet ik niet meer zeker. Het geheugen is als een luie hond,die gaat liggen waar hij wil, schreef een Nederlandse schrijver eens.

Dat er mensen zijn die kwartetspellen verzamelen staat buiten kijf. Sinds de site van ons bedrijf Kwartetwinkel live is, meldt zich zo nu en dan een verzamelaar bij ons met de vraag of we willen verkopen. En of we hen op de hoogte willen houden als we een nieuwe editie uitbrengen.

Het Openlucht museum in Arnhem

Erfgoed Vlaanderen

Zo kregen we recent de vraag uit België of we ‘eventuele spellen op overschot’ willen doneren ten behoeve van een grote collectie bord- en gezelschapsspellen (meer dan 22.000 stuks). Het betreft een afdeling van de Hogeschool Vives te Brugge. De oprichter van het archief stuitte via een online zoektocht op ons bedrijf. Binnenkort ligt ons Tien Tijdvakken Kwartet in het archief want dat heb ik ze toegestuurd. Het leuke is dat het onderdeel met kwartetten volgend jaar ontsloten wordt via Erfgoed Vlaanderen.

Of ze in België ook een canon van hun geschiedenis hebben en de historie indelen in Tien Tijdvakken weet ik eigenlijk niet.

spel geschiedenis onderwijs

Israël kwartetspel

Zelf heb ik inmiddels ook een redelijke collectie met kwartetspellen. Afgelopen winter kocht ik in Israël op het vliegveld het kwartet ‘Views of Israël’. Om toch nog een glimp op te vangen van de plekken die we gemist hadden. Israël mag dan ongeveer zo groot zijn als Noord- en Zuid-Holland tezamen, een week is toch wel weinig om alles te zien.

maker tijdvakken kwartetspel
Een deel van de kwartetverzameling van Simon de Wilde van Kwartetwinkel

Idi Amin en Pol Pot

Een ander kwartet kocht ik in Berlijn in een tweedehands platenzaak. Het is een spel waarvan ik wilde dat ik het zelf had gemaakt. Sterker nog, ik liep rond met hetzelfde idee, maar zoals zo vaak, als je het kunt bedenken bestaat het al en tot op heden is het er nog niet van gekomen om Nederlandse versie van het dictatorkwartet te maken. Eigenlijk is het best een macaber spel waarbij je naast de volledige naam en leeftijd van de dictator ook te weten komt hoeveel doden hij op zijn naam heeft en hoe hoog zijn bankrekening is. Wat de dictators gemeen hebben is dat ze stuk voor stuk puissant rijk zijn. Ja, ook die met een communistisch ideaal.

 

Kuifje verzamelwoede

Ook heb ik twee verschillende Kuifje kwartetten in mijn bezit. Een erfenis van mijn Kuifje-verzamelwoede van toen ik een kind was.
Misschien als ik flink door verzamel en nog een hoop kwartetspellen uitbreng dat mijn collectie ooit te bewonderen is in de metacollectie collecties in het Openlucht Museum.

 

Wil jij het Tien Tijdvakken Kwartetspel bestellen? Klik dan hier.