Positieve recensies over Tijdvakken Kwartetspel

Over het Tijdvakken kwartetspel verschenen afgelopen tijd een aantal positieve recensies op blogs van diverse basisschooldocenten door heel Nederland.

Kwartetwinkel ontwikkelde zelf het Tien Tijdvakken Kwartet. Het spel is geschikt voor geschiedenisonderwijs op de basisschool en binnen het voortgezet onderwijs. Het is gebaseerd op de tien tijdvakken, die gebruikt worden binnen het geschiedenisonderwijs en daarmee ook op de Canon van Nederland. Op steeds meer blogs van docenten verschenen in de afgelopen tijd recensies en winacties van ons Tijdvakken Spel.

spel geschiedenis onderwijs

We stuurden het kwartet bijvoorbeeld naar Juf Inger, een bekend gezicht op Instagram. Twee docenten vielen via haar kanalen in de prijzen en kregen van ons een kwartet toegestuurd. We vonden het erg leuk om te lezen wat Inger over het Tijdvakken Kwartet schrijft. “Wat een onwijs leerzaam spel is dit! Ik heb echt nieuwe dingen geleerd over tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis. En daarnaast is het dus ook gewoon heel erg leuk om te spelen. Zelf heb ik het spel thuis gespeeld met familieleden en we werden er erg fanatiek van. Omdat voor ons niet alles bekend was op de afbeeldingen zijn we gaan zoeken naar meer informatie. Dit zie ik bij de leerlingen nog niet zo snel gebeuren, maar dan kun je als leerkracht natuurlijk stimuleren.”

Ook zij wees nog even op de pdf die wij hebben samengesteld met activerende werkvormen. Het kwartet kun je namelijk op veel manier gebruiken in de klas. “Het spel raad de kaart uit dit bestand lijkt me tof om te spelen met mijn klas en ook de mogelijkheid om zelf een kwartet te maken met een format wat aansluit bij het echte kwartet is leuk.”

Goede tips
Ook Femke Bosmans van het blog Juffrouw Femke besteedde aandacht aan het kwartet. Zij houdt een interessant blog bij met goede tips voor in de klas. Over het Tijdvakken Kwartet schrijft Femke: “Mijn groep 8 vindt het kwartetspel erg leuk en leerzaam. Ze hadden veel plezier tijdens het spelen en tegelijkertijd oefenden ze de tijdvakken, de historische namen en de begrippen. Een aantal leerlingen vond verschillende begrippen wel lastig. Misschien kun je die als leerkracht voor- of nabespreken. Het ging onder andere om Europese integratie, vrouwenemancipatie en dekolonisatie.”

Circuit
Ook op Instagram doken berichten op. Basisschooldocent Rick ten Heuw uit Amersfoort deelde via zijn Instagramkanaal een enthousiast bericht met een aantal leuke manieren om het kwartet te spelen. Hij organiseerde een circuit in de klas waarbij leerlingen het tijdvakken kwartet op verschillende manieren inzetten.

Speelkaart als kapstok
Het tijdvakken spel is complementair aan verschillende methodes die gebruikt worden als lesmateriaal in onderwijsland. Ook kan de docent het spel gebruiken als kapstok om een bepaald onderwerp van de tien tijdvakken uit te lichten, bijvoorbeeld via een verhaal over Willem van Oranje. Of de leerlingen kunnen onderzoek doen naar een kaartje, bijvoorbeeld via de canon, en daar een spreekbeurt over houden.

Het Tien Tijdvakken Kwartetspel is te koop voor 9,95 euro via de website van Kwartetwinkel. Dit is exclusief verzendkosten. Wil je het kwartet bestellen? Mail naar simon@kwartetwinkel.nl of vul het contactformulier in. Bij tien exemplaren zijn de verzendkosten gratis.