Aob, kwartetwinel, tijdkvakkenkwartet, Het onderwijsblad

Wat vinden leerkrachten, docenten en leerlingen eigenlijk van het Tien Tijdvakkenkwartetspel?

PO
“Wat een onwijs leerzaam spel is dit! Ik heb echt nieuwe dingen geleerd over tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis. En daarnaast is het dus ook gewoon heel erg leuk om te spelen. Zelf heb ik het spel thuis gespeeld met familieleden en we werden er erg fanatiek van. Omdat voor ons niet alles bekend was op de afbeeldingen zijn we gaan zoeken naar meer informatie. Dit zie ik bij de leerlingen nog niet zo snel gebeuren, maar dan kun je als leerkracht natuurlijk stimuleren.  Juf Inger,

Ook zij wees nog even op de pdf die wij hebben samengesteld met activerende werkvormen. Het kwartet kun je namelijk op veel manier gebruiken in de klas. “Het spel raad de kaart uit dit bestand lijkt me tof om te spelen met mijn klas en ook de mogelijkheid om zelf een kwartet te maken met een format wat aansluit bij het echte kwartet is leuk.”

Ook Femke Bosmans van het blog Juffrouw Femke besteedde aandacht aan het kwartet. Zij houdt een interessant blog bij met goede tips voor in de klas. Over het Tijdvakken Kwartet schrijft Femke: “Mijn groep 8 vindt het kwartetspel erg leuk en leerzaam. Ze hadden veel plezier tijdens het spelen en tegelijkertijd oefenden ze de tijdvakken, de historische namen en de begrippen.”

VO
Kijk jongens, vandaag gaan we een geschiedenisspel doen”, zegt docent Geschiedenis en M&M Daan Weerheim tegen klas 1H van het Trajectum College, een vmbo-school in Utrecht Overvecht. De kader/tl klas reageert enthousiast, want kwartet kennen ze allemaal. Als de leerlingen in groepjes van vier tot zes personen zijn gesplitst worden de spellen uitgereikt en gaan ze van start.

“Slechts één rondje kwartet spelen is niet genoeg want de leerlingen die niet wonnen, willen revanche”, zegt Daan Weerheim. “Ze vinden het echt een leuk spel en het is een goede manier om de Tijdvakken te oefenen. Ook leren ze de namen op de kaartjes goed uitspreken. Ik heb het ingezet als introductieopdracht, maar je kunt het spel ook gebruiken als afsluiter door bijvoorbeeld te vragen wat ze al weten over de tijdvakken. Al met al duurt het spel 20 tot 30 minuten.” Het spel is een aanrader blijkt uit de reacties van de leerlingen van Daan: “we leerden welke tijdvakken er waren. Het was een superleuk en leerzaam spel en zeker niet saai. Gezellig en grappig om te spelen.”

Canon van de Nederlandse geschiedenis en Tien Tijdvakken in een kwartetspel

Je kunt een los exemplaar bestellen maar we hebben ook aanbiedingen:

Pakket PO en pakket VO bestaande uit 4 en 7 spellen om met de hele klas te kunnen spelen. De kosten zijn 38 en 65 euro exclusief btw en verzendkosten.

Vul hier het bestelformulier in en dan gaan de spellen op de post en volgt een digitale factuur.

Wil je meer lezen over ons spel?
Wat het idee erachter is, wat andere docenten, leerkrachten en leerlingen ervan vinden? Of een video bekijken met uitleg over het spel? Dat kan door hier te klikken. En je kunt lezen wat het Onderwijsblad over ons schreef. Een mooi verhaal met een prachtige foto, klik hier.