Tien Tijdvakken Kwartetspel

spel geschiedenis onderwijs

Maak je geschiedenisles over de tien tijdvakken interessant en leuk voor iedere leerling

Vinden jouw leerlingen het lastig om de vensters van de Nederlandse Canon te onthouden en begrijpen?
Zoek jij als docent naar een manier om de geschiedenislessen over de tien tijdvakken in te vullen op een manier die leerlingen aansprekend, interessant en tegelijkertijd leuk vinden?
Lees dan verder!

Geschiedenisdocent Simon de Wilde van Kwartetwinkel ontwikkelde zelf het Tien Tijdvakken Kwartet. Hij merkte dat leerlingen het lastig vonden om de tien tijdvakken te begrijpen en uit elkaar te houden. Ook vonden sommige leerlingen de geschiedenislessen saai. Een gemiste kans, vindt geschiedenisfreak Simon en daarom maakte hij zelf een tien tijdvakken kwartetspel.

Wil je een kwartet bestellen? Stuur dan een bericht! 

In deze video vertelt Simon meer over de achtergrond van het spel en zie je hoe het spel eruitziet en hoe je het tien tijdvakken kwartet toepast in je les. 

video tien tijdvakken kwartet

Het spel is geschikt voor geschiedenisonderwijs op de basisschool en binnen het voortgezet onderwijs. Het is gebaseerd op de tien tijdvakken, die gebruikt worden binnen het geschiedenisonderwijs en daarmee ook op de Canon van Nederland.

spel geschiedenis onderwijs

Met spel kun je alle kanten op: natuurlijk je speelt er een potje kwartet mee, maar je kunt het ook inzetten om op allerlei manieren meer te leren over de tien tijdvakken. Je hoeft dat zelf niet te bedenken, want wij ontwikkelden daarvoor bij Kwartetwinkel een pdf met activerende werkvormen.

Een gratis pdf ontvangen met activerende werkvormen met het Tijdvakken Kwartetspel voor in jouw klas? Schrijf je hier in! Deze pdf bevat ook een oefening over de 49 kenmerkende aspecten voor bovenbouwleerlingen. 

Het spel is complementair aan verschillende methodes die gebruikt worden als lesmateriaal in onderwijsland. Ook kan de docent het spel gebruiken als kapstok om een bepaald onderwerp van de tien tijdvakken uit te lichten, bijvoorbeeld via een verhaal over Willem van Oranje. Of de leerlingen kunnen onderzoek doen naar een kaartje, bijvoorbeeld via de canon, en daar een korte presentatie over houden.

Tijdvakken Kwartetspel
Een aantal kaarten uit het Tijdvakken Kwartetspel.

Wat zeiden anderen over het spel?

“Wat een onwijs leerzaam spel is dit! Ik heb echt nieuwe dingen geleerd over tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis. En daarnaast is het dus ook gewoon heel erg leuk om te spelen. Zelf heb ik het spel thuis gespeeld met familieleden en we werden er erg fanatiek van. Omdat voor ons niet alles bekend was op de afbeeldingen zijn we gaan zoeken naar meer informatie. Dit zie ik bij de leerlingen nog niet zo snel gebeuren, maar dan kun je als leerkracht natuurlijk stimuleren.  Juf Inger,

Ook zij wees nog even op de pdf die wij hebben samengesteld met activerende werkvormen. Het kwartet kun je namelijk op veel manier gebruiken in de klas. “Het spel raad de kaart uit dit bestand lijkt me tof om te spelen met mijn klas en ook de mogelijkheid om zelf een kwartet te maken met een format wat aansluit bij het echte kwartet is leuk.”

Ook Femke Bosmans van het blog Juffrouw Femke besteedde aandacht aan het kwartet. Zij houdt een interessant blog bij met goede tips voor in de klas. Over het Tijdvakken Kwartet schrijft Femke: “Mijn groep 8 vindt het kwartetspel erg leuk en leerzaam. Ze hadden veel plezier tijdens het spelen en tegelijkertijd oefenden ze de tijdvakken, de historische namen en de begrippen.”

Het Tien Tijdvakken Kwartet bestellen? Het spel kost 9,95 euro exclusief verzendkosten. Vanaf tien stuks betaal je geen verzendkosten!  Bestellen? Stuur ons een bericht! 

Meer weten? Lees deze blog