rondleiding Overvecht

Rondleiding door Overvecht toont andere kant

Ken je iemand die een excursie wil begeleiden door Overvecht? Met die vraag werd ik door vierdejaars student Stedenbouwkundig ontwerpen aan de hogeschool Saxion Tom van der Zander begin januari van dit jaar benaderd. Dat leek mij ontzettend leuk en het toeval wil dat ik met eenzelfde idee rondliep. Op tien april gaf ik deze rondleiding voor onder anderen medewerkers van de gemeente Utrecht en Hogeschool Saxion. 

Overvecht barst van de historie, ondanks dat het een relatief jonge wijk is, en de verhalen liggen er voor het oprapen. We liepen met de groep van circa acht mensen door de wijk. Startpunt was station Overvecht waar ik iets vertelde over de historie van de wijk en het gebied. De eerste stop in de wandeling was ook direct station Overvecht met zijn unieke ontwerp en de dito glijbaan of ’transferversneller’ zoals ProRail hem noemt.

rondleiding Overvecht
De rondleiding door Overvecht startte in het stationsgebied.

Groen en pierenbadjes 

In mijn verhaal gebruik ik blogs die ik in de loop der jaren over Overvecht hebt getikt en die gepubliceerd zijn op Dorpspomp Overvecht. Ook verhalen die ik als journalist maakte over de wijk voor het AD. En natuurlijk had ik actuele verhalen, omdat ik in de wijk woon, maker ben van het Overvecht Kwartet en bestuurslid van Echt Overvecht. Woningcorporaties investeren veel geld in het renoveren van woningen en er is nieuwbouw, bijvoorbeeld aan de NPD-strook bij grootwinkelcentrum Overvecht. Genoeg te vertellen dus voor een rondleiding door Overvecht.

rondleiding overvecht
Het Overvecht Kwartet.

De wandeling ging verder langs de moskee naar de openbare kunst aan de Tannhauserdreef door naar het ‘groene lint’ waaraan de nieuwe OBO Spoorzicht/Cleophasschool en het buurtcenturm ligt. Ook was er aandacht voor de unieke Utrechtse en Overvechtse pierenbadjes die nog altijd goed gebruikt worden. Daarna liepen naar de beruchte ‘parkeergarage’ aan de Rubicondreef waar ik ook zelf heb gewoond. Deze bunker bleek een schaduw economisch bedrijventerrein te zijn met allemaal illegale bedrijvigheid. De politie heeft het opgerold inmiddels en de rust voor de bewoners is teruggekeerd. Overigens konden kinderen vroeger spelen op het dak van de parkeergarage.

Vergismoord in flat 

Tijdens de wandeling mag het verhaal van twee bekende moorden ook niet ontbreken. Een moord werd in 2004 gepleegd op de plek waar nu de bovengenoemde school staat. De tweede moord is van recenter datum en is de boeken in gegaan als de vergismoord. In de flat aan de Faustdreef werd iemand doodgeschoten. Ook dit gebeurde terwijl ik daar woonde.

De volgende stop van de rondleiding is de landmark van Overvecht: de watertoren. Deze toren is een dissonant in de verder typische jaren zestig wijk. Het ontwerp is in de Amsterdamse Stijl en de bouw van de toren was een werkgelegenheidsproject. Anno nu krijgt de toren een nieuwe bestemming. De nieuwe eigenaar gaat er naar verluidt zelf wonen en zal tevens de toren beschikbaar maken voor de wijkbewoners. Misschien is een leuke Biergarten een idee?

rondleiding Overvecht
Park de Watertoren.

Nieuwbouw bij winkelcentrum

Wegens te weinig tijd of te veel verhalen en vragen hebben we de laatste locatie: de NPD-strook tijdens de rondleiding door Overvecht helaas overgeslagen. Uiteraard liet ik wel alle historische foto’s van deze plek zien waar nu drie nieuwe woontorens verrijzen. De groep kreeg nog een workshop bij Bo-ex over de herontwikkeling van de 10-hoog flat aan de Nigerdreef. Als cadeau kregen de gastheren een Overvecht Kwartet.

 

Wil jij ook een rondleiding door Overvecht? Aan het einde van de tour ontvang je het Overvecht Kwartetspel! Prijs is 12,50 euro per persoon inclusief kwartetspel (ter waarde van 7,95 euro). Duur anderhalf uur. Meer weten? Stuur een bericht