KWartet als relatieschenk

Kwartetspel over tien tijdvakken brengt geschiedenisonderwijs tot leven

 

PERSBERICHT

Na uitvoerig testen op verschillende scholen lanceert het Utrechtse bedrijf Kwartetwinkel het Tijdvakken Kwartetspel. Hiermee kunnen docenten geschiedenis en basisschooldocenten leerlingen op een inhoudelijke en speelse manier laten kennismaken met de tien tijdvakken binnen het geschiedenisonderwijs. Sinds begin deze eeuw is het geschiedenisonderwijs ingedeeld in tien tijdvakken. Ook tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt dit spel volop gespeeld.

Simon de Wilde is docent Geschiedenis én oprichter van Kwartetwinkel. Hij merkte zelf dat het niet altijd even makkelijk is om de tijdvakken in de klas te behandelen. Reden voor hem om zelf een kwartetspel te maken met alle tien tijdvakken, van jagers en boeren tot het huidige tijdvak van televisie en computer.

Om de kaarten te illustreren gebruikte hij als leidraad de vensters van de Canon van Nederland.

 

.

Van basisschool tot vwo
Het spel kan worden ingezet op basisscholen, maar ook op het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Het spel is niet alleen leuk voor een potje kwartet, maar ook aanleiding voor meer verdieping. Hiervoor ontwikkelde Kwartetwinkel een lijst met activerende werkvormen, die docenten direct kunnen toepassen in hun les en gratis kunnen downloaden op de website van Kwartetwinkel.“Mijn ervaring is dat leerlingen het lastig vinden om de tijdvakken uit elkaar te houden.

Dit geldt voor zowel leerlingen in de hoogste groepen van het primair onderwijs als de leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs”, zegt de Wilde.  “Tegelijkertijd ervaren docenten dat leerlingen graag spelletjes spelen. Of het nu een computergame is of een spel. Ze zijn bloedfanatiek. En met het spelen van een spel ben je actief met de stof bezig en onthoud je meer, stelt de onderwijswetenschapper Sousa. Een Tijdvakken Kwartetspel is een win-winsituatie.”

Oefenen met tijdvakken
Inmiddels zijn er verschillende positieve recensies verschenen op blogs van docenten. “Mijn groep 8 vindt het kwartetspel erg leuk en leerzaam. Ze hadden veel plezier tijdens het spelen en tegelijkertijd oefenden ze de tijdvakken, de historische namen en de begrippen”, zegt docent Femke Bosmans, bekend van de blog Juffrouw Femke.

Het kwartetspel wordt inmiddels op diverse scholen gespeeld van Friesland tot Zeeland. Docent Geschiedenis en Mens en Maatschappij Daan Weerheim gebruikt het spel op het Trajectum College in Utrecht Overvecht.  “Mijn vmbo-leerlingen vinden het echt een leuk spel en het is een goede manier om de tijdvakken te oefenen. Ook leren ze de namen op de kaartjes goed uitspreken.”

Kwartetwinkel maakt sinds 2017 kwartetspellen in opdracht van gemeenten, woningcorporaties, scholen en vele andere bedrijven en instellingen. Het Tijdvakken Kwartetspel ontwikkelde Kwartetwinkel op eigen initatief. Spellen worden cadeau gegeven aan nieuwe huurders, kopers van huizen, docenten, statushouders, leerlingen en vrijwilligers.Kwartetwinkel is een bedrijf van  Simon de Wilde en Marlies Dinjens. Beiden historicus, docent en tekstschrijver. Ze zijn Kwartetwinkel gestart, omdat ze geloven in de kracht en educatieve waarde van kwartetspellen.

 

Einde persbericht

tien tijdvakken kwartet