Kwartet van Betondorp op maat voor woningcorporatie Eigen Haard  

In opdracht van woningcorporatie Eigen Haard ontwikkelde Kwartetwinkel het Betondorp Kwartet, een welkomstgeschenk voor bewoners van renovatiewoningen.

Kwartetwinkel werkte al eerder samen met woningcorporatie Eigen Haard. Vrijwilligers in Amsterdam Noord ontvingen ons Noord Kwartetspel, als bedankje namens de corporatie. Medewerker woonservice Nina van der Louw van Eigen Haard benaderde ons met de vraag of we een spel op maat konden maken van de Amsterdamse wijk Betondorp. Een unieke wijk in het Oosten van de stad, ontworpen door onder andere architect Jan Gratama. De buurt werd als tuindorp gebouwd in de Watergraafsmeer tussen 1923 en 1925 als Tuindorp Watergraafsmeer. De wijk is gebouwd in een zeer kenmerkende stijl en die komt ook terug in het kwartet. Huurders krijgen na de renovatie dit spel cadeau.

Historie bijzondere buurt

Wij waren meteen enthousiast en doken in de geschiedenis van de wijk. Omdat wij, Simon en Marlies, allebei geschiedenis gestudeerd hebben, vinden wij het interessant om ons te verdiepen in de historie van een wijk. In samenwerking met Eigen Haard stelden wij een lijst samen met verschillende categorieën. We wilden de verschillende aspecten van deze bijzondere buurt benadrukken: het groene karakter, de sportfaciliteiten, de lokale winkels, maar ook bijvoorbeeld het Joodse verleden.

In de oorlog zaten er mensen ondergedoken in de Ploegstraat en Betondorp had ook een kleine synagoge, die we ook op de foto hebben gezet. Ook waren er verschillende Joodse winkeltjes in de wijk en kwam er na de oorlog een monument voor de weggehaalde Joodse bewoners. Tijdens de oorlog werden via Ploegstraat nummer 40 zeker 50 Joodse bewoners naar onderduikadressen gebracht.

Tijdsbeeld

Voor de geschiedenis is ruim aandacht in het kwartet, waarvoor we ook in de beeldbank van het Stadsarchief grasduinden. Wij vonden historische beelden van De Brink, de bibliotheek, architect Jan Gratama en van een woninginspectie in de wijk. Het schetst allemaal een mooi tijdsbeeld.

 

Verschillende bekende Nederlanders zijn afkomstig uit Betondorp en ook die kregen een plek in het kwartet. Actrice Willeke van Ammelrooy kwam er vandaan, net als fotograaf Ed van der Elsken en schrijver Gerard Reve. Betondorp ligt op een steenworp afstand van het voormalige Ajax-stadion, dus ook Johan Cruijff mocht zeker niet ontbreken in het kwartet.

Spel cadeau

Na de renovatie van woningen krijgen bewoners het spel cadeau. In de categorie renovatie Betondorp is dan ook te zien hoe het isolatiemateriaal eruitziet en de dakkapellen voor en na de renovatie. Ook voegden we een afbeelding toe van het kleurenpallet dat is gebruikt voor de woningen.

Bij het kwartet maakte we ook een inlegvel met de spelregels van kwartet en de uitleg over de diverse categorieën, bijvoorbeeld aanvullende informatie over Joods Betondorp. Onze huisfotograaf Lesley Adu heeft de foto’s gemaakt, het ontwerp is van onze vaste vormgever Anna de Wilde.

 

 


Wij zijn erg tevreden met het kwartetspel en opdrachtgever Eigen Haard ook.  Medewerker woonservice Nina van der Louw: “Het spel laat vele herkenbare plekken en personen zien van de wijk. Waardoor bewoners geprikkeld worden om hun eigen verhalen op spelenderwijze aan elkaar vertellen. Dat is de verbinding waarnaar je als woningcorporatie naar op zoek bent. En dat is goed gelukt met dit prachtige kwartetspel.”

 

 

 

 

Spel op maat?

Ook interesse in een spel op maat voor een wijk of stad? Leer hier meer of stuur ons een bericht! Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.