Jonge wijkreporters ontdekken Overvecht met kwartet

Basisschoolleerlingen leren hoe ze nieuws kunnen vinden in hun eigen wijk. Dit doen ze onder meer door het Overvecht Kwartet te spelen.

‘Mijn hobby is vechtsport’, zegt een van de leerlingen tijdens het interview. Ze kijkt er stoer bij om haar antwoord kracht bij te zetten. ‘En wat voor vechtsport doe je dan precies’, is dan natuurlijk de vervolgvraag. Wat doorvragen is, hebben de leerlingen net geleerd. Net zoals wat het verschil is tussen een gesloten en een open vraag. Allemaal tools die een journalist inzet om een verhaal te schrijven.

workshop bloggen

In de bibliotheek in Overvecht interviewen leerlingen van verschillende openbare basisscholen in Overvecht (OBO’s) elkaar. Ze willen net als een echte journalist het naadje van de kous weten. De interviews moeten verderop in de workshop bloggen worden uitgewerkt tot een interview of blog. De beste artikelen worden echt gepubliceerd op de website van stichting Echt Overvecht, dat ook de Dreefnieuws uitgeeft. Simon de Wilde van Kwartetwinkel én van Dreefnieuws, was uitgenodigd om hier over te komen vertellen. Hij gaf de workshop samen met Marlies Dinjens van Kwartetwinkel, journalist en docent uit Overvecht.

lesmateriaal Overvecht
Een groepsfoto van Simon en Marlies van Kwartetwinkel met de jonge wijkreporters uit Overvecht

De ijverige leerlingen komen elke maandag na school in de bibliotheek samen om opgeleid te worden tot junior wijkreporter in dit project van Mira Media. Ze leren onder andere filmen, bloggen en interviewen. Na het opschrijven van het interview leggen we de kinderen uit hoe je aan nieuws komt. Soms ligt dat gewoon op straat, pontificaal midden in je wijk. En om je wijk te kennen spelen we het Overvecht Kwartspel. Als wijkreporter moet je natuurlijk alle ins en outs over de buurt kennen.

Wil je een van onze kwartetten gebruiken als lesmateriaal? Neem contact op!  

Kwartetwinkel ontwikkelde ook een Tien Tijdvakken Kwartetspel voor geschiedenisles op de basisschool en in het voorgezet onderwijs. Lees meer in deze blog. 

Kwartetwinkel geeft les in Overvecht aan de hand van het kwartet. Meer weten over dit Kwartet Lespakket? Check deze blog.