kwartet maken

Leren over de wijk met speciaal Kwartet College

De geschiedenis van je buurt leren kennen door middel van een kwartetspel? Leerlingen uit Overvecht van IMC Weekendschool Utrecht en de Brede School Academie brachten dit in praktijk en vonden het geweldig leuk en leerzaam. Geen kwartet op maat dit keer, maar wel een les op maat. 

Wat zou jij doen als je een dag burgemeester van Overvecht bent? Deze vraag kregen de leerlingen van de IMC Weekendschool voorgelegd. In de Masterclass ‘Verleden, heden en toekomst van Overvecht’ draaide het om kennis over je eigen wijk. Het is immers belangrijk om te weten over de wijk waar je woont. Alleen zo kun je trots zijn op je eigen wijk. Want niet elke wijk of buurt heeft een watertoren, laat staan een glijbaan van de stationstrap!

Quiz
Leerlingen speelden eerst in teams een quiz waarbij ze erachter kwamen dat Overvecht een jonge wijk is. Ze leerden dat het zand waarop de wijk is gebouwd uit Maarsseveen komt en de gelijknamige plas oplevert waar ze in de zomer vaak zwemmen. Na de quiz gingen de leerlingen op de fiets naar drie locaties in de wijk: het station, de watertoren en fort Blauwkapel. Daar onderzochten ze de plek en beantwoordden vragen. Natuurlijk was de glijbaan favoriet. Maar ook Blauwkapel met de in de 19de eeuw neergestorte meteoriet vonden ze interessant.

KWartet als relatieschenk
Leerlingen van de Weekendschool krijgen les aan de hand van het Overvecht Kwartet.

Creatieve plannen
Bij terugkomst op het Trajectum College gingen de leerlingen aan de slag om een presentatie te maken. Daarbij verwerkten zij de net verworven kennis. De vraag stond centraal wat zij zouden doen als ze een dag burgemeester van Overvecht zijn. De meest creatieve dingen kwamen voorbij. Een bijzonder plan was het hotel in de watertoren met een waterglijbaan eruit. Handig voor de gasten: hoeven ze niet te douchen. De logees, zo is het idee van de leerlingen, zullen positief over Overvecht vertellen. En naast het hotel komt een chipsfabriek zodat er ook banen gecreëerd worden voor mensen uit de wijk.

Een 8,5
Tot slot speelden we het Overvecht Kwartet. En natuurlijk wilde iedere leerling winnen. De categorie parken en ontspanning werd per abuis omgedoopt tot parkeren en ontsnappen. Elke leerling kreeg na afloop een kwartetspel mee naar huis. Op de vraag welk cijfer de leerlingen de gastles gaven waren ze het snel eens: “een 8,5, afgerond een 9,0.”

Brede School Academie
Alle leerlingen van de Brede School Academie  uit Overvecht kregen in de themaweek geschiedenis een Kwartet College aangeboden door Kwartetwinkel. Aan de hand van een quiz leerden de leerlingen uit groep 6, 7 en 8 over de geschiedenis van de wijk waar ze wonen. Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met bijzondere verhalen uit de wijk. Aan het eind speelden we het Kwartetspel. Tijdens 1 van de 6 zes lessen die Kwartetwinkel verzorgde kwam RTV Utrecht filmen. En ook Dreefnieuws besteedde er aandacht aan.

Margreet van Gils over het Overvecht Kwartet, een kwartet op maat.
Margreet van Gils volgt Simon van Kwartetwinkel tijdens zijn les op de BSA.

Ook een Kwartet College op jouw school?
Wilt u ook een Kwartet College op uw school? Dat kan Kwartetwinkel heeft spellen gemaakt van Amsterdam-Noord, Overvecht en Zutphen. Wij verzorgen op aanvraag een op maat gemaakte geschiedenisles of lessenserie. Wij hebben gewerkt voor IMC Weekendschool Utrecht en de Brede School Academie.

Meer informatie? Een informatiepakket ontvangen? Stuur ons een bericht.