welkomstgeschenk woningcorporatie

Geschiedenis van Amsterdam Oost verwerkt in kwartet

Amsterdam Oost is een buurt met rijke historie en die wilden we dit keer ook meenemen in het kwartet. In overleg met Rochdale besloten we daarom een categorie ‘Geschiedenis’ aan het kwartet toe te voegen. Als historici vinden wij van Kwartetwinkel dat natuurlijk extra leuk.

In opdracht van woningcorporatie Rochdale maakte Kwartetwinkel in 2018 het Amsterdam Oost Kwartet. Op het Sciencepark in Amsterdam bouwde Rochdale een nieuwbouwcomplex. Spark Village bestaat uit 240 woningen waarvan de ene helft bedoeld is voor jongeren en studenten van 18-27 jaar en de andere helft voor statushouders. Eind oktober ontvingen de eerste bewoners hun sleutel en klein cadeautje: het Amsterdam Oost Kwartetspel. Al eerder schreven we hierover deze blog.

Cruijff uit Betondorp

Duidelijk verbonden aan Oost is natuurlijk Johan Cruijff. De profvoetballer speelde bij Ajax in stadion De Meer en groeide op aan de Akkerstraat in Betondorp.

Na speurwerk in de beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, waar je een schat aan oude foto’s tegenkomt, vonden we een foto van Cruijff met wethouder Jan Schaefer.

welkomstgeschenk woningcorporatie
Johan Cruijff met wethouder Jan Schaefer bij gerenoveerde woningen in Betondorp.

Stadsvernieuwing

Als wethouder maakte Schaefer zich hard voor stadsvernieuwing. Op de foto in het kwartet staat Cruijff samen met de wethouder bij gerenoveerde woningen in zijn oude buurt Betondorp. De foto geeft een mooi tijdsbeeld en gaat daarnaast over stadsvernieuwing en legt een link met Ajax, waardoor het een mooie toevoeging is voor het Oost Kwartet in opdracht van een corporatie.

Handkar bij Muiderpoort

Hoe tijden nog meer veranderen, zie je op de foto van station Muiderpoort, dat hier nog maar een kale bedoening is. De foto is afkomstig uit 1937 en laat bouwwerkzaamheden zien. Ook zie je een man met een handkar.

welkomstgeschenk woningcorporatie
Foto van station Muiderpoort uit 1937.

 

Naast een foto van Muiderpoort en Cruijff telt de categorie Geschiedenis nog een foto van de Gooische Stoomtram Maatschappij, een gebouw in bezit nu van Rochdale en de Athletische Vereeniging 1923, ook een begrip in Oost.

De categorie geschiedenis is een mooie toevoeging aan het Oost Kwartet, dat verder onder andere gaat over onstpannen in Oost, winkelen en architectuur. Kortom, een welkomstgeschenk waarmee de bewoners de buurt op een mooie manier kunnen leren kennen.

Ook een kwartetspel op maat als welkomstgeschenk voor uw huurders of kopers? Neem contact op.