Tijdvakken Kwartetspel

Tien Tijdvakken Kwartetspel op steeds meer basisscholen gespeeld

Kwartetwinkel ontving na de vakantie verschillende aanvragen van basisscholen door het hele land voor het Tijdvakken Kwartetspel. Ze zijn op zoek naar nieuw lesmateriaal en een creatieve manier om de tijdvakken te behandelen in de klas. 

Ook op Instagram doken berichten op. Basisschooldocent Rick ten Heuw uit Amersfoort deelde via zijn Instagramkanaal  een aantal leuke manieren om het kwartet te spelen. Hij organiseerde een circuit in de klas waarbij leerlingen het tijdvakken kwartet op verschillende manieren inzetten. Inspiratie voor deze lessen haalde hij onder meer uit de pdf die je hier kunt downloaden. Mooi om te zien dat met het kwartet een leuke en leerzame les werd gegeven op deze basisschool. Een mooie manier om met de tijdvakken te oefenen.

tijdvakken kwartet
Meester Rick uit Amersfoort gebruikt het Tijdvakken Kwartet op een creatieve manier. Bron: Instagram.

Op het Trajectum College in Overvecht spelen leerlingen van het VMBO ook het kwartet. Hierover schreven we eerder deze blog.

Kwartetwinkel ontwikkelde zelf het Tien Tijdvakken Kwartet. Het spel is geschikt voor geschiedenisonderwijs op de basisschool en binnen het voortgezet onderwijs. Het is gebaseerd op de tien tijdvakken, die gebruikt worden binnen het geschiedenisonderwijs en daarmee ook op de Canon van Nederland.

Het spel is complementair aan verschillende methodes die gebruikt worden als lesmateriaal in onderwijsland. Ook kan de docent het spel gebruiken als kapstok om een bepaald onderwerp van de tien tijdvakken uit te lichten, bijvoorbeeld via een verhaal over Willem van Oranje. Of de leerlingen kunnen onderzoek doen naar een kaartje, bijvoorbeeld via de canon, en daar een korte presentatie over houden.

Kwartetwinkel was deze week ook nog op een andere manier in het nieuws. Het magazine Leven, dat in heel Utrecht gratis wordt verspreid, kwam deze week uit en Kwartetwinkel staat erin!

tijdvakken kwartet in leven magazine
De cover van Leven Magazine

Lees hieronder waar wij onze creatieve inspiratie vandaan halen, hoe het Tijdvakken Kwartet tot stand kwam en ook nog een tip aan de mensheid: onderschat nooit de kracht van een klein gebaar, zoals een berichtje of kaartje.

 

tijdvakken kwartet in leven magazine

 

Kwartetwinkel in Leven Magazine

Het Tien Tijdvakken Kwartetspel is te koop voor 9,95 euro via de website van Kwartetwinkel. Wil je het kwartet bestellen? Mail naar simon@kwartetwinkel.nl of vul het contactformulier in. Bij tien exemplaren zijn de verzendkosten gratis. 

Kwartetwinkel maakt sinds 2017 kwartetspellen in opdracht van gemeenten, woningcorporaties, scholen en vele andere bedrijven en instellingen. Onze spellen worden cadeau gegeven aan nieuwe huurders, kopers van huizen, docenten, statushouders, leerlingen en vrijwilligers. Daarnaast hebben we zelf een aantal kwartetspellen uitgegeven en op de markt gebracht: het Amsterdam Noord Kwartet, Overvecht Kwartet en Zutphen Kwartet. Meer over ons weten? Lees hier verder.

Kwartetwinkel is een bedrijf van  Simon de Wilde en Marlies Dinjens. Wij zijn beiden docent en tekstschrijver. Wij zijn Kwartetwinkel gestart, omdat wij geloven in de kracht en educatieve waarde van kwartetspellen. Speciaal voor het onderwijs heeft Kwartetwinkel het Kwartet College bedacht. Op de Weekendschool in Overvecht en de Brede School Academie, ook in Overvecht, hebben we lespakketten op maat ontworpen en de lessen gegeven. Daarbij staat de geschiedenis en de bijhorende verhalen uit de wijk centraal. En voor het Amsterdamse Hyperion Lyceum  ontwierpen we zelfs een spel op maat.